Jak dlouho může být tatarák v lednici
Tatarský biftek je francouzský pokrm vyrobený z mletého syrového hovězího masa, česneku, kapary a worcesterské omáčky nebo drcených ančoviček. Často se podává s cornichonovou okurkou, syrovým žloutkem navrch a bagetou nebo žitným chlebem na potření. Tatarský biftek je často předkrm, ale může to být i sytý hlavní chod s hranolky.
Původ tatarského bifteku
Pokrmy ze syrového hovězího masa, jako je italské hovězí carpaccio, jsou oblíbené po celém světě. Koncem 19. století se v New Yorku stal populární hamburský steak, steak z mletého hovězího masa, který se obvykle podává syrový s cibulí a strouhankou, protože byl cenově dostupný a snadno se připravoval. Zhruba v této době se v Paříži začal v bistrech podávat tatarský biftek s názvem steak à l’Americaine. Oblíbená variace tohoto pokrmu byla podávána s tatarskou omáčkou na boku, což odpovídá současnému názvu pokrmu.
Jak nasekat tatarský biftek
Tatarský biftek se tradičně krájí ručně, ale ingredience můžete nasekat pomocí kuchyňského robotu. Případně ji můžete umlít čerstvou na čistém mlýnku na maso. Odolejte pokušení tento krok přeskočit nákupem mletého hovězího masa – není bezpečné jíst syrové mleté hovězí maso kvůli větší ploše vystavené kyslíku a bakteriím.
Je tatarský biftek bezpečný k jídlu?
Pokud je správně připraven, tatarský biftek je obecně bezpečný ke konzumaci. Při konzumaci syrového masa a vajec vždy existuje riziko, ale můžete toto riziko snížit pomocí následujících tipů:
- Nosit rukavice. Při manipulaci se syrovým hovězím používejte rukavice.
- Používejte vysoce kvalitní, čerstvé hovězí maso. Zeptejte se řezníka, který dostupný steak by byl nejlepší syrový.
- Uchovávejte hovězí maso v chladu. Dbejte na to, aby bylo maso neustále vychlazené.
- Tatarský biftek ihned snězte. V ideálním případě byste měli tatarský biftek sníst ihned nebo ne více než dvě hodiny po sestavení. Zbytky tatarského bifteku nelze nijak bezpečně skladovat, takže připravujte jen to, co můžete sníst.