Jak dlouho vydrží otevřené víno v lednici
Možná jste už slyšeli, že uskladnění vína v lednici je nejlepší cesta. To však není vždy případ – ačkoli víno může zůstat déle čerstvé v lednici, může zničit přirozenou chuť vína.
Neotevřené bílé víno určitě vydrží mnohem déle než otevřené, ale proč? A jak nejlépe skladovat bílé víno v lednici? Pokračujte ve čtení, abyste se dozvěděli, jak dlouho lze bílé víno uchovávat v lednici otevřené i neotevřené. Zahrnuli jsme také několik tipů na skladování, které pomohou vašemu vínu vydržet déle v lednici.
OTEVŘENÉ BÍLÉ VÍNO
Jak dlouho vydrží otevřené bílé víno v lednici často závisí na druhu vína. Bílá vína s plnějším tělem, jako je Muškát nebo dubové Chardonnay, mohou oxidovat rychleji než vína lehčí.
Je to proto, že jsou obvykle vystaveny většímu množství kyslíku během stárnutí před plněním do lahví. Jejich chuťové profily jsou také složitější, takže potřebují stabilní podmínky skladování, aby chutnaly tak dobře, jak by měly. Otevřené plné bílé mohou po otevření vydržet v lednici tři až pět dní, ale mohou zůstat déle čerstvé, pokud použijete vakuově uzavřený korek.
Světlejší bílé mohou také vydržet přibližně stejnou dobu v lednici po otevření. Při správném utěsnění však v lednici vydrží zhruba týden. Přestože je víno čerstvé, můžete zaznamenat drobné změny v chuti vína.
Je to proto, že přestože bylo víno zapečetěno, bylo vystaveno kyslíku, který může ovlivnit chuť a křupavost vína. Oxidace je proces působení kyslíku na víno a spouštění chemických reakcí. Tyto reakce přeměňují alkohol na acetaldehyd, čímž se mění barvy, vůně a chutě vína.
NEOTEVŘENÉ BÍLÉ VÍNO
Dobrou zprávou je, že neotevřené bílé víno vydrží mnohem déle než otevřené bílé víno, protože nebylo vystaveno kyslíku. Bílé víno mívá kratší trvanlivost než víno červené, ale vše záleží na druhu vína. Vždy se doporučuje zkontrolovat datum spotřeby na láhvi vína, abyste získali informaci o tom, jak dlouho víno vydrží.
Bez ohledu na to, zda je bílé víno lehké nebo plné, může při uchovávání v lednici vydržet roky po uplynutí doby použitelnosti. Možná však nebudete muset uchovávat víno v lednici . Při skladování vína je třeba vzít v úvahu mnoho faktorů – hlavní jsou teplota, UV záření, vlhkost a vibrace.
Běžné chladničky nenabízejí vždy nejlepší řešení pro skladování vína a mohou mít na vaše bílé víno negativní vliv. Běžné chladničky obvykle nenabízejí nejlepší úroveň vlhkosti, která se pohybuje mezi 55 % a 75 %. To může poškodit korek a vaši láhev a vystavit vaše víno riziku oxidace – a také způsobit kondenzaci, která může poškodit etikety vašeho vína. Nejlepší může být uložit neotevřené bílé víno na chladném a tmavém místě, jako je zadní strana kuchyňské skříňky.
Vždy je však nejlepší uchovávat víno ve vinotéce. Chladničky na víno skvěle chrání vaše víno před UV zářením, které může urychlit proces stárnutí a výsledkem je hořké víno s nepříjemnou chutí.
Bílé víno je zvláště ohroženo poškozením UV zářením, protože většina bílých vín je skladována v průhledných lahvích, které nenabízejí žádnou nebo jen malou ochranu, na rozdíl od červeného vína, které bývá skladováno v zelených lahvích s ochranou proti UV záření.
A CO ŠUMIVÁ VÍNA?
Šumivá vína mohou po otevření velmi rychle ztratit jiskru. Pokud však zůstanou neotevřené, mohou vydržet roky po datu expirace. Jakmile dáte zátku na šumivé víno, je třeba věnovat zvýšenou pozornost tomu, aby si víno zachovalo svůj typický šum.
Některá šumivá vína (například Cava nebo Champagne) však mohou vydržet déle, protože mají při stáčení více bublinek. To znamená, že mohou vydržet asi tři dny, pokud použijete zátku na víno co nejdříve a poté ji dáte do lednice. Prosecco se na druhé straně používá metodou tanku a pravděpodobně vyhasne rychleji než šampaňské.
JAK NEJLÉPE SKLADOVAT BÍLÉ VÍNO PO OTEVŘENÍ
Naštěstí nemusíte láhev bílého vína po otevření vyhazovat. Byli jsme tam všichni – dali jste si pár skleniček a nevíte, co se zbytkem lahvičky, a určitě ji nechcete vyhodit. V první řadě je třeba zvážit, zda má víno trvanlivost, nebo zda časem stárne. Pokud plánujete po otevření víno skladovat v běžné lednici, neskladujte ho tam déle než týden.
Na rozdíl od všeobecného přesvědčení nejsou běžné lednice tím nejlepším místem pro vaše víno. Chladničky na víno však ano – berou v úvahu všechny důležité faktory skladování a zajistí, že vaše víno zůstane déle čerstvé.
Při skladování vína po otevření se ujistěte, že je skladujete svisle. Zabráníte tak případnému rozlití a zároveň umožníte usazování sedimentu na dně. Neotevřené víno by však mělo být vždy skladováno svisle, aby korek zůstal vlhký a aby se do láhve nedostal kyslík.
Skladování vína v běžné lednici může mít za následek i další nepříjemné příchutě . Přece nechcete, aby vaše víno chutnalo jako cibule, klíčky nebo jakékoli jiné jídlo, které máte v lednici, že ne? Běžné lednice mohou také ovlivnit tlak bílého vína a rychle zabít chuť i po několika dnech. Bílé víno doporučujeme skladovat ve vinotéce po otevření vzhůru.
Zátky na víno a zátky do vakuové konzervy skvěle chrání vaše otevřené víno před oxidací. To znamená, že své víno můžete skladovat alespoň týden, což znamená, že se již nemusíte potýkat s nepříjemnými příchutěmi nebo ještě hůře vyhazovat zbytky vína.