Jak poznat otravu jídlem a za jak dlouho se projeví

Otrava jídlem, typ nemoci přenášené potravinami, je nemoc, kterou lidé dostanou z něčeho, co snědli nebo vypili. Příčinou jsou choroboplodné zárodky nebo jiné škodlivé látky v potravinách nebo nápojích.

Příznaky otravy jídlem často zahrnují žaludeční nevolnost, průjem a zvracení. Příznaky se obvykle objevují během několika hodin nebo několika dnů po jídle. Většina lidí má mírné onemocnění a bez léčby se zlepší. Někdy otrava jídlem způsobuje vážné onemocnění nebo komplikace.

Příznaky otravy jídlem

Příznaky se liší v závislosti na tom, co je příčinou onemocnění. Mohou začít během několika hodin nebo několika týdnů v závislosti na příčině.

Běžné příznaky jsou:

  • Žaludeční nevolnost.
  • Zvracení.
  • Průjem.
  • Průjem s krvavou stolicí.
  • Bolesti žaludku a křeče.
  • Horečka.
  • Bolest hlavy.

Méně často otrava jídlem postihuje nervový systém a může způsobit vážné onemocnění. Příznaky mohou zahrnovat:

  • Rozmazané nebo dvojité vidění.
  • Bolest hlavy.
  • Ztráta pohybu v končetinách.
  • Problémy s polykáním.
  • Brnění nebo necitlivost kůže.
  • Slabost.
  • Změny zvuku hlasu.

Kdy navštívit lékaře

Kojenci a děti

Zvracení a průjem mohou u kojenců a dětí rychle způsobit nízké hladiny tělesných tekutin, nazývané také dehydratace. To může způsobit vážné onemocnění u kojenců.

Zavolejte poskytovatele zdravotní péče svého dítěte, pokud příznaky vašeho dítěte zahrnují zvracení a průjem a některý z následujících:

  • Neobvyklé změny v chování nebo myšlení.
  • Nadměrná žízeň.
  • Malé nebo žádné močení.
  • Slabost.
  • Závrať.
  • Průjem, který trvá déle než jeden den.
  • Často zvracení.
  • Stolice s krví nebo hnisem.
  • Stolice, které jsou černé nebo dehtovité.
  • Silná bolest v žaludku nebo konečníku.
  • Jakákoli horečka u dětí do 2 let.
  • Horečka 102 stupňů Fahrenheita (38,9 stupňů Celsia) nebo vyšší u starších dětí.
  • Anamnéza jiných zdravotních problémů.

Dospělí

Dospělí by měli navštívit poskytovatele zdravotní péče nebo získat pohotovostní péči, pokud nastanou následující:

  • Příznaky nervového systému, jako je rozmazané vidění, svalová slabost a brnění kůže.
  • Změny v myšlení nebo chování.
  • Horečka 39,4 stupňů Celsia.
  • Časté zvracení.
  • Průjem, který trvá déle než tři dny.
  • Příznaky dehydratace – nadměrná žízeň, sucho v ústech, malé nebo žádné močení, těžká slabost, závratě nebo točení hlavy.

Příčiny

Mnoho choroboplodných zárodků nebo škodlivých látek, nazývaných kontaminanty, může způsobit onemocnění z potravin. Potraviny nebo nápoje, které obsahují kontaminující látku, se nazývají „kontaminované“. Potraviny mohou být kontaminovány některou z následujících látek:

  • Bakterie.
  • Viry.
  • Paraziti, kteří mohou žít ve střevech.
  • Jedy, nazývané také toxiny.
  • Bakterie, které přenášejí nebo vytvářejí toxiny.
  • Plísně, které produkují toxiny.

Porozumění pojmům

Termín „otrava jídlem“ se běžně používá k popisu všech nemocí přenášených potravinami. Poskytovatel zdravotní péče může použít tyto výrazy, aby byl konkrétnější:

  • „Nemoci přenášenými potravinami“ se rozumí všechna onemocnění způsobená jakýmikoli kontaminovanými potravinami nebo nápoji.
  • „Otrava jídlem“ znamená onemocnění způsobené toxinem v potravinách. Otrava jídlem je druh onemocnění přenášeného potravinami.

Jak se potraviny kontaminují

Potraviny mohou být kontaminovány v kterémkoli místě od farmy nebo rybolovu až po stůl. Problém může začít při pěstování, sklizni nebo chytání, zpracování, skladování, přepravě nebo přípravě.

Potraviny mohou být kontaminovány kdekoli, kde se s nimi manipuluje, včetně domova, protože:

  • Špatné mytí rukou. Výkaly, které zůstanou na rukou po použití toalety, mohou kontaminovat jídlo. Jiné nečistoty mohou být přeneseny z rukou během přípravy jídla nebo podávání jídla.
  • Nedezinfikuje místa pro vaření nebo stravování. Neumyté nože, prkénka nebo jiné kuchyňské nářadí mohou šířit nečistoty.
  • Nesprávné skladování. Potraviny ponechané příliš dlouho při pokojové teplotě se mohou kontaminovat. Potraviny uložené v chladničce příliš dlouho se mohou zkazit. Také potraviny uložené v lednici nebo mrazáku, které jsou příliš teplé, se mohou zkazit.

Běžné příčiny

Následující tabulka ukazuje běžné příčiny alimentárních onemocnění, dobu od expozice do začátku příznaků a běžné zdroje kontaminace.

 
Příčina nemoci Načasování příznaků Společné zdroje
Bacillus cereus (bakterie) 30 minut až 15 hodin. Potraviny, jako je rýže, zbytky jídel, omáčky, polévky, maso a další, které příliš dlouho odležely při pokojové teplotě.
Campylobacter (bakterie) 2 až 5 dnů. Syrová nebo nedovařená drůbež, korýši, nepasterizované mléko a kontaminovaná voda.
Clostridium botulinum (bakterie) 18 až 36 hodin. Kojenci: 3 až 30 dní. Pro kojence med nebo dudlíky máčené v medu. Doma konzervované potraviny včetně konzerv, fermentovaných ryb, fermentovaných fazolí a alkoholu. Komerční konzervy a oleje s bylinkami.
Clostridium perfringens (bakterie) 6 až 24 hodin. Maso, drůbež, dušená masa a omáčky. Obvykle jídlo, které se při podávání velké skupině neudrží dostatečně teplé. Potraviny ponechány při pokojové teplotě příliš dlouho.
Escherichia coli, běžně nazývaná E. coli (bakterie) Obvykle 3 až 4 dny. Možná 1 až 10 dní. Syrové nebo nedovařené maso, nepasterizované mléko nebo šťáva, měkké sýry z nepasterizovaného mléka a čerstvé ovoce a zelenina. Kontaminovaná voda. Výkaly lidí s E. coli.
Giardia lamblia (parazit) 1 až 2 týdny. Jídlo a voda kontaminované výkaly, které přenášejí parazita. Osoby manipulující s potravinami, které jsou přenašeči parazita.
Hepatitida A (virus) 15 až 50 dnů. Syrové a nedovařené měkkýše, čerstvé ovoce a zelenina a další tepelně neupravené potraviny. Potraviny a voda kontaminované lidskými výkaly. Osoby manipulující s potravinami, které mají hepatitidu A.
Listeria (bakterie) 9 až 48 hodin pro zažívací onemocnění. 1 až 4 týdny u onemocnění celého těla. Párky v rohlíku, luncheon meats, nepasterizované mléko, měkké sýry z nepasterizovaného mléka, chlazené uzené ryby, chlazené paštiky nebo masové pomazánky a čerstvé ovoce a zelenina.
Norovirus (virus) 12 až 48 hodin. Korýši a čerstvé ovoce a zelenina. Potraviny připravené k přímé spotřebě, jako jsou saláty a sendviče, zasažené lidmi s virem. Jídlo nebo voda kontaminovaná zvratky nebo výkaly osoby s virem.
Rotavirus (virus) 18 až 36 hodin. Potraviny, voda nebo předměty, jako jsou rukojeti kohoutků nebo náčiní, kontaminované virem.
Salmonella (bakterie) 6 hodin až 6 dní. Nejčastěji drůbež, vejce a mléčné výrobky. Ostatní potraviny, jako je čerstvé ovoce a zelenina, maso, drůbež, ořechy, ořechové produkty a koření.
Otrava měkkýšů (toxin) Obvykle 30 až 60 minut, až 24 hodin. Korýši, včetně vařených měkkýšů, z pobřežní mořské vody kontaminované toxiny.
Shigella (bakterie) Obvykle 1 až 2 dny. Až 7 dní. Kontakt s člověkem, který je nemocný. Potraviny nebo voda kontaminované lidskými výkaly. Často hotové jídlo, které obsluhuje potravinář se shigellou.
Staphylococcus aureus (bakterie) 30 minut až 8 hodin. Maso, vaječný salát, bramborový salát nebo pečivo plněné smetanou, které bylo ponecháno příliš dlouho nebo nebylo chlazeno. Potraviny manipulované osobou s bakterií, která se často nachází na kůži.
Vibrio (bakterie) 2 až 48 hodin. Syrové nebo nedovařené ryby nebo korýši, zejména ústřice. Voda kontaminovaná odpadními vodami. Rýže, proso, čerstvé ovoce a zelenina.

Jiné zdroje

Bakterie, které způsobují alimentární onemocnění, lze nalézt také v bazénech, jezerech, rybnících, řekách a mořské vodě. Také některé bakterie, jako je E. coli, se mohou šířit vystavením zvířatům přenášejícím nemoc.

Rizikové faktory

Každý může dostat otravu jídlem. Někteří lidé častěji onemocní nebo mají vážnější onemocnění nebo komplikace. Mezi tyto osoby patří:

  • Kojenci a děti.
  • Těhotné osoby.
  • Starší dospělí.
  • Lidé s oslabeným imunitním systémem v důsledku jiného onemocnění nebo léčby.

Komplikace

U většiny zdravých dospělých nejsou komplikace časté. Mohou zahrnovat následující.

Dehydratace

Nejčastější komplikací je dehydratace. To je velká ztráta vody, solí a minerálů. Zvracení i průjem mohou způsobit dehydrataci.

Většina zdravých dospělých může pít dostatek tekutin, aby se zabránilo dehydrataci. Děti, starší dospělí a lidé s oslabeným imunitním systémem nebo jinými nemocemi nemusí být schopni nahradit tekutiny, které ztratili. Je pravděpodobnější, že se dehydratují.

Lidé, kteří se stanou dehydratovaní, mohou potřebovat dostat tekutiny přímo do krevního oběhu v nemocnici. Těžká dehydratace může způsobit poškození orgánů, jiná závažná onemocnění a smrt, pokud se neléčí.

Komplikace systémového onemocnění

Některé kontaminanty mohou způsobit v těle rozšířenější onemocnění, nazývané také systémové onemocnění nebo infekce. To je častější u lidí, kteří jsou starší, mají oslabený imunitní systém nebo jiné zdravotní potíže. Systémové infekce způsobené alimentárními bakteriemi mohou způsobit:

  • Krevní sraženiny v ledvinách. E. coli může způsobit krevní sraženiny, které blokují filtrační systém ledvin. Tento stav, nazývaný hemolyticko-uremický syndrom, má za následek náhlé selhání ledvin při filtrování odpadu z krve. Méně často mohou tento stav způsobit jiné bakterie nebo viry.
  • Bakterie v krevním řečišti. Bakterie v krvi mohou způsobit onemocnění v krvi samotné nebo rozšířit onemocnění do jiných částí těla.
  • Meningitida. Meningitida je zánět, který může poškodit membrány a tekutinu obklopující mozek a míchu.
  • Sepse. Sepse je přehnaná reakce imunitního systému na systémové onemocnění, které poškozuje tělu vlastní tkáně.

Těhotenské komplikace

Onemocnění bakterií listeria během těhotenství může mít za následek:

  • Potrat nebo mrtvé narození.
  • Sepse u novorozence.
  • Meningitida u novorozence.

Vzácné komplikace

Vzácné komplikace zahrnují stavy, které se mohou vyvinout po otravě jídlem, včetně:

  • Artritida. Artritida je otok, citlivost nebo bolest kloubů.
  • Syndrom dráždivého tračníku. Syndrom dráždivého tračníku při celoživotním stavu střev, který způsobuje bolest, křeče a nepravidelné vyprazdňování.
  • Guillain-Barre syndrom. Guillain-Barre syndrom je útok imunitního systému na nervy, který může mít za následek brnění, necitlivost a ztrátu svalové kontroly.
  • Potíže s dýcháním. Vzácně může botulismus poškodit nervy, které ovládají svaly zapojené do dýchání.

Prevence

Jak zabránit otravě jídlem doma:

  • Mytí rukou. Myjte si ruce mýdlem a vodou po dobu alespoň 20 sekund. Udělejte to po použití toalety, před jídlem a před a po manipulaci s jídlem.
  • Ovoce a zeleninu omyjte. Před konzumací, loupáním nebo přípravou ovoce a zeleninu opláchněte pod tekoucí vodou.
  • Důkladně umyjte kuchyňské náčiní. Po kontaktu se syrovým masem nebo nemytým ovocem a zeleninou umyjte prkénka, nože a další náčiní mýdlovou vodou.
  • Nejezte syrové nebo nedostatečně tepelně upravené maso nebo ryby. Použijte teploměr na maso, abyste se ujistili, že je maso dostatečně propečené. Celé maso a ryby vařte na alespoň 63 °C a nechte alespoň tři minuty odpočinout. Vařte mleté ​​maso na alespoň 71 °C. Vařte celou a mletou drůbež alespoň na 74 °C.
  • Zbytky chlaďte nebo zmrazte. Hned po jídle dejte zbytky v zakrytých nádobách do lednice. Zbytky lze uchovávat 3 až 4 dny v chladničce. Pokud si myslíte, že je nesníte do čtyř dnů, hned je zamrazte.
  • Vařte zbytky bezpečně. Zmrazené potraviny můžete bezpečně rozmrazit třemi způsoby. Můžete to dát do mikrovlnky. Přes noc ji můžete přesunout do lednice, kde rozmrazí. Nebo můžete zmrazené potraviny vložit do nepropustné nádoby a dát je na pult do studené vody. Ohřívejte zbytky, dokud vnitřní teplota nedosáhne 165 stupňů Fahrenheita (74 stupňů Celsia).
  • Když máte pochybnosti, vyhoďte to. Pokud si nejste jisti, zda bylo jídlo připraveno, servírováno nebo skladováno bezpečně, vyhoďte ho. I když to vypadá a voní dobře, nemusí být bezpečné ho jíst.
  • Vyhoďte plesnivé jídlo. Veškeré připečené potraviny s plísní vyhoďte. Vyhoďte plesnivé měkké ovoce a zeleninu, jako jsou rajčata, lesní plody nebo broskve. A vyhoďte všechny ořechy nebo výrobky z nich s plísní. Můžete odstranit plíseň z pevných potravin s nízkou vlhkostí, jako je mrkev, paprika a tvrdé sýry. Odřízněte alespoň 1 palec (2,5 centimetru) kolem plesnivé části jídla.
  • Vyčistěte si lednici. Vyčistěte vnitřek chladničky každých několik měsíců. Připravte čisticí roztok z 1 polévkové lžíce (15 mililitrů) jedlé sody a 1 litru (0,9 litru) vody. Vyčistěte viditelnou plíseň v chladničce nebo na těsnění dveří. Použijte roztok 1 polévkové lžíce (15 mililitrů) bělidla v 1 litru (0,9 litru) vody.

Add a Comment

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *