Jak vyklopit dort nebo bábovku z keramické nebo silikonové formy
Mnoho kuchařů se nyní obrací k silikonovému pečivu namísto některých tradičnějších materiálů. I když pro to existuje mnoho dobrých důvodů, včetně cenové dostupnosti a bezpečného mytí v myčce, existují některé pozoruhodné nevýhody. Nejzřejmější je, že se váš dort může přilepit na silikonovou formu a bude neuvěřitelně obtížné ho dostat ven.
Pokud se tomu tedy chcete vyhnout, pravděpodobně jste přemýšleli, jak vyjmout dort ze silikonové formy. Jako první vám prozradíme, že vše je o správné přípravě. V tomto návodu vás provedeme tím, jak úspěšně použít silikonovou formu pro vaše další pečení. A slibujeme, že to nebude taková katastrofa, jakou si představujete!
Proč používat silikonovou formu?
Jednou z hlavních atrakcí silikonových forem je to, že jsou super cenově dostupné. V době, kdy se všichni snažíme hlídat svůj bankovní zůstatek, je to vítaná změna ve srovnání s šancemi na kovové pečivo.
Silikonové formy se navíc mnohem snadněji skladují, protože jsou flexibilní. Pokud jste vášnivý pekař, pravděpodobně vám chybí úložný prostor. Navíc máte na výběr z barev a tvarů, což je vždy příjemné.
Silikonové formy jsou mnohem všestrannější než jejich kovové protějšky. Můžete je používat v mikrovlnné troubě a lze je mýt v myčce; začíná to znít jako dobrý nápad? Ale je třeba zvážit jednu věc…
Jaké jsou problémy se silikonovými formami?
I když je na silikonovém pečivu mnoho dobrých bodů, jedna věc, kterou musíte mít na paměti, je, že mnoho z nich není nepřilnavých. Jsou inzerovány jako nepřilnavé, ale když na to přijde, opravdu vás zklamou. To znamená, že může být mnohem obtížnější dostat dort z formy, aniž byste jej poškodili.
Jak vyjmete dort ze silikonové formy?
Vzhledem k tomu, že tolik lidí má problémy s vyjmutím dortu ze silikonové formy, stojí za zmínku, že problém není ani tak s vyjmutím samotným, ale spíše s tím, jak si formu před použitím připravíte.
Příprava silikonové formy
Jednou z nejdůležitějších věcí, které je třeba mít na paměti, je, že vaše plíseň musí být dokonale čistá. To je ještě důležitější, pokud to není poprvé, co jej použijete, protože tam mohou zůstat zbytky z minule, což může vést k přilepení dortu.
Ujistěte se, že plíseň omyjete ve velmi horké vodě a saponátu, abyste se zbavili jakéhokoli jídla, a poté ji důkladně osušte. Jakékoli mýdlo nebo voda, které zde zůstanou, by také mohly ovlivnit jeho výkon.
Nyní jste připraveni začít připravovat svůj dort, ale pokud jej chcete snadno odstranit a nelepit, doporučujeme počkat s přidáním mouky. Všechny ostatní ingredience můžete smíchat dohromady, ale s přidáním mouky chvíli počkejte.
Dále budete muset na silikonovou formu nanést velké množství rostlinného oleje, aby byly všechny plochy potaženy. Nejlepší způsob, jak to udělat, je nanést jej prsty, protože to vám umožní získat nejlepší pokrytí. Pokud zjistíte, že jste přidali trochu moc, stačí se trochu zbavit rukama. To znamená, že mnoho lidí zjišťuje, že sprej na rostlinný olej je pro to jednodušší, takže pokud nějaký máte, stojí za to ho použít.
Budete také chtít přemýšlet o tom, jak umístíte silikonovou formu do trouby, protože i to může ovlivnit, jak snadno budete moci vyjmout dort, když je vařený. Pokud například používáte velmi velkou formu, bude poddajná, takže budete potřebovat něco pod ní, jako je kovový plech na pečení pro stabilitu. Problém je v tom, že to ovlivní teplotu na dně dortu, takže pokud se můžete obejít bez použití čehokoli pod ním, udělejte to.
Jakmile budete mít vše připraveno, můžete nyní přimíchat mouku do směsi na koláč, než vložíte těsto do silikonové formy. Je důležité se ujistit, že přidáváte těsto rovnoměrně a snažte se ho nepřetahovat po povrchu, protože to může odstranit nebo narušit olej, který jste přidali dříve.
Nyní můžete jednoduše upéct svůj dort jako při použití jakéhokoli jiného typu nádobí. Ujistěte se, že jste neotvírali dvířka trouby, dokud si nebudete jisti, že je koláč upečený. Také mějte na paměti, že jakmile dort vyjmeme z formy, základna se stane vrchní částí, takže pokud ji vaše trouba má, nepoužívejte funkci zhnědnutí.
Dort se nechá vychladnout
Než se pokusíte vyjmout dort, měli byste se ujistit, že je správně propečený, a jedním z nejjednodušších způsobů, jak to zjistit, je podívat se na okraje. Když se koláč peče, okraje se mírně oddálí od okraje formy, stejně jako v kovové formě.
Je tak důležité nechat dort úplně vychladnout, než se ho vůbec pokusíte vyjmout z formy. Pokud to neuděláte, život bude mnohem obtížnější, protože dort nebude tak pevný a bude pravděpodobnější, že se při manipulaci rozpadne. Pokud spěcháte, máme pro vás návod, jak dort rychle vychladit.
Jakmile dort vychladne, můžete vzít nůž a přejet jím po okraji formy, abyste odlepili všechny části, které se přirozeně neodsunuly. Mějte na paměti, že forma je choulostivá, takže si vyberte neostrý nůž, abyste ji nepoškodili.
Odstranění dortu
Nyní je čas na ten obávaný okamžik zlomu, ale pokud jste dodrželi všechny předchozí kroky, mělo by to být mnohem jednodušší, než jste si mysleli.
Budete muset dort obrátit. Udělejte to tak, že navrch položíte plochý talíř nebo prkénko a vše překlopíte na jeho konec. Nyní bude forma k vám a můžete ji začít odlupovat od dortu. Pracujte pomalu a opatrně, opravdu není kam spěchat. Při práci stále kontrolujte, že se žádné části nelepí a dort se neláme. Pokud se tak stane, začněte pracovat na další části dortu. Jakmile budou vydány všechny ostatní, bude pro vás pravděpodobně mnohem snazší vrátit se do těchto náročnějších oblastí.
Vědět, kdy se držet kovu
Existuje mnoho skvělých důvodů, proč používat silikonové formy a pokud to uděláte správně, neměli byste mít příliš velké problémy s lámáním nebo lepením dortu. To znamená, že stojí za to mít na paměti, že ne vždy budete moci použít silikon. Budou chvíle, kdy bude kov jedinou možností.
U mnohem větších dortů, které vyžadují stabilitu, bychom vždy doporučovali držet se svých důvěryhodných kovových pekáčů. Silikon se může vyplatit pouze tehdy, když má forma specifický tvar, například když pečete dort s jednorožcem k narozeninám dítěte.
Závěr
Stále více lidí začíná používat silikonové pekáče a má to dobrý důvod, jsou cenově dostupné a snadno se udržují. Hlavním problémem však je, že koláče mají tendenci se k těmto formám lepit, a proto je velmi obtížné je dostat ven.
Správnou přípravou silikonové formy máte mnohem větší šanci na úspěšné vyjmutí dortu bez poškození.